ucuz promosyon ürünleri

Ucuz Promosyon Ürünleri

Osmanlı Ġmparatorluğu Doğu sınırlarında iki devlet ile mücadele etmiĢtir. Bu devletlerden ucuz promosyon ürünleri bir tanesi olan Rusya, topraklarını sürekli büyütmek ve sıcak denizlere inmek arzusunda olduğu için Osmanlı Devleti ile hem doğuda hem de fiyat bakımından eminönü ve istoç promosyoncuları batıda mücadele etmiĢtir. Rusya 1904-1905 Rus-Japon SavaĢı‘nda Japonya‘ya yenilmesi sonrasında dikkatini batıya çevirmiĢ topraklarını Balkanlar‘da ve Kafkasya, Ġran ve Osmanlı Devleti aleyhinde geniĢletme yolunu seçmiĢ ve bu devletlerle fırsatını buldukça savaĢma yoluna gitmiĢtir.

Osmanlı Devleti‘nin Ġstanbul‘u fethetmesi ve stratejik öneme reklam malzemeleri sahip Kırım‘ın da 1473 yılında Osmanlı idaresine girmesiyle birlikte Rusya‘nın bu bölgeye olan ilgisi artmıĢtı. Osmanlı Devleti‘nin reklam ürünleri hâkimiyetine girmekten korkan Rusya,Ġstanbul‘un fethinden dolayı kızgın olan Ortodoks Hıristiyan dünyası ile temasa geçip, Ortodoksların hamisi rolüne soyunarak bu devletleri yanına çekmiĢ ve Osmanlı Devleti‘ne karĢı kıĢkırtma politikası izlemiĢtir. Ġleride de ortodoksların haklarını koruma bahanesiyle Osmanlı Devleti‘nin içiĢlerine karıĢacak olan Rusya konumdadır. Rusya, onaltıncı yüzyılın ortalarından itibaren güneye doğru yayılmaya baĢlamıĢ, 1552 yılında Kazan‘ı aldıktan sonra kalem promosyonu sınırlarını Kafkasya‘ya kadar geniĢletmiĢ ve Kafkasya ile ilgilenmeye baĢlamıĢtır. Kafkasya ile ilgilenen Rusya,hem bölgede kendi ticaretini geliĢtirmek istoç kalem promosyon hem de Osmanlı Devleti ve Ġran‘a doğru geniĢlemek için bölgeyi bir üs olarak görmüĢtür. Rusya, Osmanlı Devleti ile Kafkasya‘da da mücadele etmiĢ ve askeri, ekonomik ve siyasi yönden güçlendiği 1800‘lü yıllardan itibaren güç dengesini kendi lehine çevirmiĢtir. Osmanlı Devleti‘nin gücünü kaybetmeye baĢlamasıyla Kafkaslardaki Rus ilerleyiĢi devam etmiĢ ve Kafkaslar Osmanlı Devleti‘nin elinden çıkmıĢtır. 









Osmanlı Devleti‘nin doğuda mücadele ettiği devletlerin ikincisi Ġran‘dır.Osmanlı-Ġran iliĢkilerinin baĢlangıcı Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasındaki münasebetlere dayandırılırsa da, bu iliĢkiler Safevi Hanedanlığı‘nın ortaya çıkmasından önceki yıllara da götürülebilir. Nitekim Akkoyunlu ve KarakoyunluTürkmenleri Azerbaycan merkez olmak üzere Ġran, Doğu Anadolu ve Irak‘a kadaruzanan devletler kurmuĢ olmakla birlikte, bu devletlerden Karakoyunlular ġii mezhebinden, Akkoyunlular Sünni mezhebinden olup, ġii Safevileri ile akraba idiler. Osmanlı Devleti bu devletler ile iyi iliĢkiler içinde olmasına rağmen mezhepsel farklılıklar dolayısıyla bu devletler Osmanlı Devleti ile mücadele içinde olmuĢlardır.
.
Safevi Devleti kurulmadan önce adını ġeyh Safiyüddin Ġshak‘tan alan ve Erdebil‘de bulunan Safefiyye Tarikatı varlığını sürdürmüĢ olup, onaltıncı uygun fiyatlı promosyon malzemeleri yüzyılın baĢında ġeyh Cüneyd‘in Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan‘ın kızı Hatice Begüm ile evlenmesi sonucu Akkoyunlu ülkesinde ucuz promosyon malzemeleri ġiiliği yaymaya baĢlamıĢtır. ġeyh Cüneyd‘in siyasihâkimiyetini artırmak için Gürcü ve Çerkez memleketlerine akınlar yapmak isterken bu akınlar için ülkesinden geçiĢ izni vermeyen ġirvan ġahı ile yaptığı savaĢta ölmesi üzerine müridleri ġeyh Cüneyd‘in oğlu Haydar etrafında toplanarak onu ġeyh ilan etmiĢlerdir. ġeyh Haydar‘ın da ġirvan hükümdarı tarafından öldürülmesi üzerine yerine oğlu Ġsmail geçmiĢ ve ġah Ġsmail de 1502 yılında Tebriz‘de saltanat tacını bırakmıştır.


Şah Ġsmail ile birlikte fuar promosyonları gücünü hissettirmeye baĢlayan Ġran, Osmanlı Devleti‘nin Kafkaslardaki manevra alanını daraltmıĢ, bu durumda Rusya‘nın Kafkaslarda serbestçe hareket etmesine neden olmuĢtur. Ġran‘ın Osmanlı Devleti ile savaĢması Ġslam dünyasını zayıflatıcı bir etki yaratmıĢ, aynı zamanda da Osmanlı hazinesinin savaĢ harcamalarıyla boĢalmasına neden olmuĢtur.

Safevi Devleti hükümdarları ġiiliği devlet politikası ucuz promosyon ürünleri olarak kabul ettiklerinden genellikle Osmanlı Devleti‘ne karĢı düĢmanca bir tavır içinde olmuĢlardır. Osmanlı-Safevi iliĢkileri Ġran‘ın ġii propagandası yapması ve Osmanlı Devleti‘nin Avrupa seferlerini fırsat bilerek bazı toprakları iĢgal etmesi nedeniyle iniĢli çıkıĢlı bir seyir izlemiĢtir. 1590 yılına kadar Osmanlı Devleti açısından geniĢlemeyle sonuçlanan savaĢlar bu tarihten sonra kazanılan yerlerin savunulması için yapılmıĢtır











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder