Kupa Bardak Baskısı
Bu seferlerin asıl amacı doğudaki halk arasında yayılmasının önlenmesi ve Azerbaycan ile Gürcistan‘a hâkim olma isteğiydi. Çünkü Osmanlı Devleti bu bölgedeki Sünni halkı korumak zorunda hissediyordu ve nitekim ġirvan halkından bir grubun gelerek yardım istemesi üzerine de Gürcistan ile ġirvan‘ın fethine karar verilmiĢtir. Hüdabende yeni Ġran ġahı olmuĢ ve Osmanlı‘ya karĢı savunma tedbirlerine baĢvurmuĢtur. Promosyon kupa bardak ölümü üzerine daha önce serhat beylerine haber göndererek ġahın yerine kimse geçmeden ve ayaklanmadan Ġran‘da iĢgali mümkün olan yerlerin zapt edilerek buraların muhafaza edilmesi zaptı mümkün olmayan yerlerin de tahrip edilmesi emrini vermiştir.
Osmanlı Devleti, Ġran‘daki karıĢıklıktan yararlanıp ucuz kupa bardak ve Osmanlı Devleti‘nden yardım isteyen ġirvan üzerine askeri harekâta karar vermiĢtir. Osmanlı kuvvetleri ilerlerken Ġran kuvvetleriyle ilk karĢılaĢmaları Çıldır Ovası‘nda olmuĢ ve Osmanlının zaferiyle sonuçlanan bu savaĢta Tiflis Osmanlı hâkimiyetine girmiĢtir. Osmanlı Devleti‘nin Ġran kuvvetleriyle ikinci karĢılaĢması da Kür suyu üzerinde Koyun Geçidi denilen mevkide olmuĢ, 1578 yılında yapılan savaĢı da toptan kupa bardak istanbul kazanarak ġirvan‘ı kupa bardak baskısı hâkimiyetine. Sefer kararının alınması bardak ve seramik porselen kupa bardaklar yöneticileri arasında anlaĢmazlık çıkmasına neden olmuĢtu. 1578 yılından 1590 Ġstanbul AntlaĢması‘na kadar geçen süre içerisinde Sokullu Mehmet PaĢa Ġran‘a yapılan seferleri önlemeye çalıĢmıĢ ancak III. Murat üzerindeki etkisinin azalması ve Ġran serdarlığını üstlenerek kendisini ispat etmek isteyen iki paĢanın (Lala Mustafa PaĢa ve Koca Sinan PaĢa) padiĢahı bu seferlerin yapılmasına ikna etmeleri bu yıllaaskılı reklam kupası r arasındaki seferlerin sebeplerini oluĢturmuĢtur. Bu dönemde yapılan seferlerde kalıcı bir sonuç alınamamıĢ, ele geçirilen yerlerde Nihavent, Gence, ġemahı, Tiflis, Tebriz, Revan gibi eyalet ve sancaklar kurulmakla beraber bunların geliri giderini karĢılamadığı için eyalet sistemi bozulmuĢ ve en önemlisi de buralarda gerekli kurumlar oluĢturulduktan sonra birkaç yıl içinde eyaletler elden çıkmıĢ ve bu da büyük bir kargaĢa oluĢturmuĢtur.
promosyon kupa bardak toptan baskısı |
Daha sonra Ġran‘ın ġirvan‘ı geri alması üzerine Özdemiroğlu seramik kupa bardak ġirvan‘ı geri almıĢ ayrıca Osmanlı kuvvetleri Gürcistan üzerinde de hâkimiyetini kurmuĢtur. Azerbaycan‘da Ġran‘a karĢı hoĢnutsuzluk olması üzerine bu durumdan yararlanan Osmanlı kuvvetleri Tebriz ve Gence‘ye girerek buralarda da porselen kupa bardak hâkimiyetini tesis etmiĢtir. Daha fazla toprak kaybına uğramak istemeyen Ġran ġahı I. Abbas barıĢ istemek zorunda kalmıĢ ve 1590 yılında Ġstanbul veya Ferhat PaĢa AnlaĢması olarak adlandırılan anlaĢma imzalanmıĢtır. Bu anlaĢma ile Gürcistan, Azerbaycan ve Dağıstan üzerindeki İstanbuldaki bardak baskısı dekal baskı hâkimiyeti kabul edilmiĢtir23. AntlaĢmada padiĢahın ataları dönemindeki fetihler anlatılarak ġah Hüdabende‘nin asker ve aĢiretleri zabt edemeyip anlaĢmayı bozduğundan dolayı savaĢın zaruri hale geldiğini ve fetihlerin olduğu sırada barıĢ talebiyle gönderilen mektubun geldiğinden bahsedilip aĢağıdaki maddeler sıralanmıĢtır.
promosyon seramik kupa bardak |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder